Kolet Janssen

auteur

Vakantievrienden

21 augustus 2024

Op vakantie loop je vaak nieuwe mensen tegen het lijf. Aan de rand van het zwembad op het vakantiedomein. Aan het tafeltje naast je in het restaurant. In de wachtrij voor het museum. Heel even deel je elkaars leven. Als er tijd is, vertel je iets meer. Dan moet je kiezen: wat geef je prijs aan anderen over je leven? Wat wil je van anderen weten?

Je stelt de vraag hoe mensen van wie je denkt dat ze tegen hun gouden bruiloft aan lopen, elkaar hebben leren kennen en je leert dat ze elkaars nieuwe ontdekking zijn sinds enkele maanden. Je hoort hoe mensen zich zorgen maken over hun al dan niet gemeenschappelijke kinderen. Je twijfelt over welke beroepsbezigheden je gaat vertellen en wat je gaat weglaten, omdat je er geen zin in hebt dat allemaal uit te leggen. Je vertelt een paar algemeenheden over je land en je suggereert met een vaag handgebaar dat het allemaal wel wat ingewikkelder is dan een vakantiegesprek aankan.

Vaak blijft het bij min of meer nuchtere feiten: leeftijden, woonplaatsen, relaties, kinderen en jobs. Als mensen ergens omheen draaien, is er meestal meer aan de hand dan ze kwijt willen en dat is hun goed recht.

Heel soms is er een klik. Dan merk je dat mensen zich aan dezelfde dingen ergeren of van dezelfde dingen wakker liggen. Dat ze warmlopen voor dezelfde idealen en daar ook hun leven naar inrichten, op een andere plek en op een andere manier dan jij. Dat schept een band, ook al is het maar voor even.

Veel vaker is een korte uitwisseling genoeg. Je wenst elkaar verder een goede reis en je vergeet elkaar zodra je weer thuis bent of nog eerder. Thuis heb je weer je eigen vrienden, familie en buren met wie je door het leven gaat. Vakantievrienden springen alleen tijdelijk even in dat vacuüm.

Het kan wel leerzaam zijn om achteraf even stil te staan bij wat je verteld hebt. Waarom deelde je precies die anekdote? Wat haalde je eruit om een beeld te schetsen van je ouders, je kinderen of kleinkinderen? Hoe vertelde je in één zin iets over je werk? Heb je het gevoel dat je iedereen en jezelf recht hebt gedaan of was je eerder uit op goedkoop succes met een grappig of sterk verhaal?

Op vakantie mag je bij korte ontmoetingen je leven even herschrijven en herschikken. Bij thuiskomst ga je toch weer gewoon verder waar je gebleven was. Je slaat de bladzijde om en begint aan weer een volgend hoofdstuk. Altijd spannend.

(Photo by Andrew Seaman on Unsplash)

1 reacties op “Vakantievrienden”

  1. Frida Plasmans schreef:

    Ik vind de titel niet erg goed gekozen. Zijn dit vrienden ?
    Zulke contacten zou ik eerder “tochtgenoten” of “reisgezellen” noemen……..
    Of is deze opmerking “vitterij”?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.