Kolet Janssen

auteur

Koetjes en kalfjes

16 oktober 2024

Mijn vriendinnen en ik spreken over van alles en nog wat. Alles passeert de revue en dat mag je heel letterlijk opvatten: van onze recepten en onze nieuwe jas over de mensen in Libanon tot de regenwouden in Brazilië. Onze koetjes en kalfjes heten kleinkinderen en kwaaltjes, kogels en klimaat. We wisselen niet vooral feiten uit, maar we evalueren pogingen om de wereld en onszelf te redden. We zoeken naar kleine steentjes om bij te dragen, naar een manier om hier en daar iets net iets meer in de goede richting te sturen. Ook al beseffen we dat onze macht heel beperkt is en dat er niet altijd veel te sturen valt.

Door er met elkaar over uit te wisselen, blijven we strijdbaar. Het helpt ons om de grote lijnen niet uit het oog te verliezen. Om te blijven trekken en peuteren omdat we weten dat het uiteindelijk misschien wel verschil maakt. We kweken met de jaren meer geduld en zo worden we stap voor stap een beetje gevaarlijker.

Vaak bedenken we hilarische scenario’s en dan lachen we zo hard, dat omstaanders met hun ogen draaien. Daar zijn die dwaze oude mevrouwtjes weer, die niets beters te doen hebben dan eindeloos te keuvelen! Ze weten niet hoe we met kleine ingrepen en opmerkingen de wereld en onszelf overeind houden, elke dag opnieuw.

(Photo by Dario Valenzuela on Unsplash

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.