Kolet Janssen

auteur

Het groepje

12 september 2024

Al meer dan twintig jaar komen we samen rond Bijbel, geloof en levensvragen: vijf vrouwen die geleidelijk aan vriendinnen werden. Aanvankelijk hadden we nog allemaal een druk gezins- en beroepsleven. Inmiddels zijn we tussen de 50 en de 70. Oorspronkelijk stamden we uit twee naburige parochies, als redelijk trouwe kerkgangers. Hier en daar was iemand ook wel als vrijwilliger actief in de parochie. Maar alles evolueert.

Onze kinderen gingen op eigen benen staan. Aan de loopbaan van sommigen kwam een einde. Er kwamen kleinkinderen en allerlei engagementen. We maakten veel mee aan blije en droevige gebeurtenissen. Maar we bleven samenkomen, ongeveer elke maand.

Ons denken over geloof evolueerde ook. Sommigen haakten geleidelijk aan af van hun parochie, omdat ze er zich steeds minder thuis voelden. Anderen vonden een nieuwe plek om pastoraal actief te zijn. Wat we zeggen over God en over geloven wordt steeds opener en behoedzamer.

Onze gesprekken gaan steeds minder over ‘Kerk’ en steeds meer over onze zoektocht en wat we daarop soms vinden. Samen leggen we elke maand onze levenservaringen bij elkaar en bij onze bron. We dromen niet meer van een klassieke Kerk in een vorm die meer bij de tijd is en meer ruimte geeft aan vrouwen. We beleven onze zoektocht op een heel andere manier. Misschien zou je het een soort huiskerk kunnen noemen, waar we samen groeien en delen?

We lachen veel en geven elkaar soms heel concrete tips om iets aan te pakken. We werken niet samen, maar we hebben elk onze plekken waar we iets van de goede geest proberen te laten doorsijpelen. Onze bijeenkomsten zijn daarbij voor elk van ons een steun.

Er zijn veel groepjes zoals het onze, in allerlei vormen en verbanden. Mensen houden er elkaar recht en met hun neus in de goede richting. De geest maakt er overuren.

(Photo by Jack Blueberry on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.