Kolet Janssen

auteur

Gevoelig kouder

10 september 2024

‘Het wordt morgen gevoelig kouder’, zegt de weervrouw. Het treft me, omdat er tenslotte niet zo vaak over gevoelens wordt gesproken in het weerbericht. Hoewel ze het tegenwoordig ook weleens over de ‘gevoelstemperatuur’ hebben, maar dat is weer iets anders.

Gevoelig kouder betekent dat we het verschil echt wel gaan merken. Als de temperatuur niet meer dan een paar graden omhoog of omlaag gaat, laten we dat vaak gewoon langs ons heen glijden. We voorzien een zonnehoed of een extra laagje en verder hoeven we er niet naar om te kijken. Maar dat zal nu niet het geval zijn. We gaan het voelen, en hoe! Het zou wel eens de wissel in onze kleerkast kunnen betekenen van zomerfleurigheid naar winterdonzigheid. Wie heeft daar begin september al zin in? Dat ligt inderdaad heel gevoelig!

Ik overweeg om de term voortaan ook voor andere toestanden te gebruiken. ‘Jij bent vandaag gevoelig actiever dan anders!’ of ‘Pas op, want ik ben vandaag gevoelig slechter gehumeurd dan gewoonlijk!’ ‘De soep is gevoelig zouter.’ ‘Er zitten gevoelig meer spinnen in huis.’ Onbegrensde mogelijkheden!

Benieuwd hoe mijn omgeving gaat reageren. Zullen ze rekening houden met de nieuwe gevoeligheden? Of zullen ze me antwoorden dat ik gevoelig meer mijn mond moet houden? We zullen zien. Ik heb opeens een gevoelig groot verlangen naar een kop koffie met een stukje chocolade. Gelukkig valt dat probleemloos te regelen, wat voor weer het ook is.

(Photo by Tijana Drndarski on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.