Kolet Janssen

auteur

De rijke jongeman

9 oktober 2024

© Roel Ottow

Jezus nodigt iemand uit om helemaal anders te gaan leven.

Natan had alles om gelukkig te zijn. Een knappe vrouw. Een grote boerderij met veel knechten en meiden om er te werken. Massa’s geld. Echt alles wat hij wilde. Maar hij wilde meer: hij droomde ervan om van zijn leven iets heel goeds te maken. Iets wat echt de moeite waard was, zodat hij niet voor niets zou geleefd hebben. Ach, hij wist niet goed wat hij wilde.

Op weg naar huis kwam hij langs een boom waaronder Jezus met een groep mensen zat te praten. Die Jezus van wie sommigen zegden dat hij een profeet was, en anderen dat hij een bedrieger was. Misschien had hij iets nieuws te vertellen. De verhalen van de schriftgeleerden kende Natan al van buiten.

‘Meneer, wat moet ik doen om een echt goed mens te worden?’ vroeg Natan hem. Jezus zuchtte. Dat had hij toch al honderd keer uitgelegd! Hij begon de geboden op te sommen: houden van je vader en moeder, niemand doden, niet stelen, niemand bedriegen … ‘Maar die ken ik allemaal al!’ onderbrak Natan hem. ‘Dat doe ik toch al jaren. Is er niets anders wat ik kan doen?’

Jezus keek hem wat beter aan, een beetje verrast. Dan begon hij breed te lachen. Hij mocht die Natan wel. ‘Jawel, ik weet nog iets anders’, zei hij. ‘Doe met ons mee. Verkoop alles wat je hebt en geef het aan de armen. Kom dan met ons mee.

Natan keek hem aan. Het duurde even voor hij besefte wat Jezus gezegd had.  Dat kon hij toch niet menen! Natan zette een stap achteruit. Hij schudde zijn hoofd. ‘Dat kan ik niet doen’, zei Natan hees. Wat die Jezus vroeg, was onmogelijk. Zijn boerderij, al zijn geld! En wat zou zijn vrouw zeggen? Nee, het kon niet. Natan draaide zich om en ging weg. In zijn rug voelde hij de ogen van Jezus prikken. Maar hij kon het echt niet.

Naar Marcus 10,17-30

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 167

Denkvraag

Ken jij mensen die opeens helemaal anders zijn gaan leven? Vertel erover.

Doe-tip

Wat moet je doen om goed te leven?

Dat is de vraag die de rijke jongeman aan Jezus stelt. Stel die vraag aan drie mensen uit je omgeving. Maak een collage van de antwoorden.

Gebed

Lieve Jezus,
Elke dag proberen we te leven
als goede mensen.
Diep in ons hart weten we hoe dat moet.
Maar we vergeten het vaak.
Help ons om goed te zijn,
als er iets gebeurt.
Of als we iemand ontmoeten.
Elke dag opnieuw.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.