Kolet Janssen

auteur

Open als kinderen

1 oktober 2024

© Roel Ottow

Jezus vertelt over gezinnen.

Een heleboel mensen stonden te luisteren naar Jezus. Er kwamen een paar Farizeeën naar hem toe. Ze vroegen: ‘Mag een man zijn vrouw aan de kant zetten?’ Ze wilden een valstrik voor Jezus zetten, zodat hij zichzelf zou tegenspreken.

Maar Jezus vroeg hen: ‘Jullie kennen de wet van Mozes toch zo goed uit jullie hoofd. Wat zegt die daarover?’

‘Volgens de wet van Mozes mag een man aan zijn vrouw een scheidingsbrief schrijven en haar zo opzij zetten,’ antwoordden ze.

‘Dat zegt Mozes omdat jullie zo vaak niet kunnen volhouden wat jullie beginnen’, zei Jezus. ‘En soms loopt het zo. Maar de liefde tussen een man en een vrouw, tussen twee partners, dat is iets heiligs. Voordien hoorden ze bij het gezin van hun ouders, maar als ze veel van elkaar houden, beginnen mensen samen een nieuw leven. Zij horen bij elkaar, zeker als ze kinderen krijgen. Zoiets mag je niet zomaar opzijzetten.’

Jezus trok een gek gezicht naar een paar kinderen die door hun moeders naar voren werden geduwd. Ze lachten en kwamen naar hem toe. De vrienden van Jezus hielden de kinderen tegen. Zij dachten dat Jezus alleen met serieuze dingen moest bezig zijn, dingen voor grote mensen.

Maar Jezus zei: ‘Laat die kinderen bij mij komen!’ Hij zette een meisje op zijn knie en sloeg een arm om een kleine jongen. ‘Zie je hoe open deze kinderen staan voor alles wat je hen wilt leren en voor alles wat ze zien? Zo moeten we allemaal worden! Dan kunnen we echt kinderen van God zijn!’

Hij wenkte alle kinderen om naar hem toe te komen en legde zijn handen op hun hoofdjes om hen te zegenen.

Naar Marcus 10,2-16

Tekst Kolet Janssen, ill. Roel Ottow

Denkvraag

De liefde tussen twee partners is iets heiligs, zegt Jezus. Hoe kun je dat zien?

Doe-tip

Als mensen elkaar zegenen, geven ze de liefde en de zorg van God door aan elkaar. Een papa of een mama, een juf of een meester, een priester of een voorganger kan jou zegenen. Ook jij kan iemand zegenen.
Maak het heel rustig. Leg een hand op zijn of haar hoofd. Je zegt: ‘God houdt van jou en Hij zorgt voor jou.’ Probeer het maar eens.

Gebed

Lieve Jezus,
jij wilde alle kinderen zegenen
en hen vertellen dat God van hen houdt.
Het is fijn als iemand ons zegent
om ons daaraan te helpen denken.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.